Bu seminer serisinde, çağdaş politik ekoloji literatürü ve güncel savunuculuk tartışmaları içinde hayvanları ele alıyoruz. İlk iki buluşmada, ekolojileri insanlar ile hayvanların hayvanların öne çıktığı tür tartışmalarını yerleşme, bir arada yaşam ve müşterek kırılganlık ekseninden ele alarak başlıyoruz. İnsan-hayvan bağının şiddet ve ihtimam ilişkilerini şekillendiren dinamiklerine odaklanıyoruz. Seminerin ikinci yarısında ise, çağdaş ekoloji siyaseti ve teorisinde kritik bir yer kaplayan iklim krizi ve yaban hayatı tahribatı içinde hayvanların yerine, etkisine ve maruz kaldıkları yeni ilişkileri ve pratikleri ele alıyoruz.
Semineri veren: Mine Yıldırım
Seminer okuma listesine erişmek için tıklayın.
1. Hafta: 8 Haziran, 14.30 – 16.30
- Politik ekoloji ve hayvanlar: Sermaye, şiddet, adalet ilişkileri: Doğanın ve hayvanların mülksüzleştirilmesi, sermaye birikimi, ekoloji ve hayvan etiği yaklaşımı, tarihsel, epistemolojik, etik-politik ayrımlar. Ekolojik tahribat, yıkımın içinde hayvalar. Güncel sorunlar, açmazlar ve savunuculuk örnekleri
2. Hafta: 15 Haziran, 14.30 – 16.30
- Kentsel ekoloji, yoldaş türler, hayvan etiği ve ihtimam: Kentleşme tecrübeleri ve türler arası ilişkilerin seyri, tıbbi, mekansal ve tekno-bilimsel düzenlemeler, farklı ölçekler, şiddet, ihtimam ve bakım ilişkileri, farklı pratikler, savunuculuk tecrübeleri.
3. Hafta: 22 Haziran, 14.30 – 16.30
- İklim krizi, et endüstrisi ve alternatif gıda tahayyülü: Endüstriyel tarım, et ve süt üretimi, alternatif gıda örgütlenmesi, yeni açılımlar, tekno-fiks yaklaşımların imkânları ve kısıtlar.
4. Hafta: 29 Haziran, 14.30 – 16.30
- Yaban hayatı, ekolojik tahribat, tamir ve koruma: Ormansızlaşma, habitat kaybı, egzotik hayvan ticareti, küresel ağlar, zoonoz hastalıklar, salgın dinamikleri, Tek Sağlık yaklaşımı ve kısıtları.
Seminer tipi: Yüz yüze ve hibrit
Yüz yüze seminerlerimizde seminer salonumuzun 30 kişilik kapasite sınırı bulunmaktadır.
Kayıt Ol