Polen Ekoloji Kolektifi’nin çalışmalarından biri olan Polen Ekoloji Enstitüsü, İstanbul Kadıköy’deki yerinde 21 Nisan’da açılacak. 3 Mayıs’tan itibaren de birinci dönem dersleri yüz yüze ve online olarak gerçekleştirilecek. Polen Ekoloji Çalışmaları Derneği Eş Başkanı Onur Yılmaz, 21 Nisan’da açılacak olan Polen Ekoloji Enstitüsü’nü PİRHA‘ya anlattı.
“POLEN EKOLOJİ ENSTİTÜSÜ POLEN EKOLOJİ KOLEKTİFİ’NİN FAALİYETLERİNDEN BİRİ OLARAK BAŞLADI”
Polen Ekoloji Enstitüsü’nün Polen Ekoloji Kolektifi’nin faaliyetlerinden birisi olarak başladığını dile getiren Yılmaz, Polen Ekoloji Kolektifi’nin amacına dair şunları söyledi:
“Kurulduğundan beri dert edindiği ekoloji hareketindeki gördüğümüz çeşitli eksik yanlarla ilgili hem hareketin içinden hem de onu ileriye taşıyacak bir müdahalede bulunmaktı amacımız. Bunun da tabi belirli bir ideolojik görüşe yani Marksist bir yaklaşıma dayanması gerektiğini düşündük.”
“ENSTİTÜMÜZ AKADEMİK TAKVİMİ TAKİP ETMİYOR”
Polen Ekoloji Enstitüsü’nün akademik takvimle bir bağının olmadığını ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:
“Enstitünün başlıca amaçlarından bir tanesi ekoloji ve emek hareketinin kendi pratiği içinde ürettiği bilgiyi kendi ihtiyaçları doğrultusunda şekillendirebilmesi. Türkiye’de maalesef özellikle son yıllarda KHK’larla birlikte üniversitelerde akademinin içi büyük oranda boşaltıldı. Zaten zayıf olan ekoloji ve akademi arasındaki ilişki gerçekten zayıfladı. Biz buna geleneksel akademinin sınırlarını aşarak cevap vermek istiyoruz. Bilgi üretimini sadece bir analiz nesnesiyle kurulan ilişki üzerinden değil hem hareketin içinden gelen bilgiyle hem de hareketin ihtiyaçları doğrultusunda üretilen bir bilgiyle akademiyi yönlendirerek ekolojiyle olan bağını buradan kurmak istiyoruz. Bu bakımdan enstitümüzün 17 kişiden oluşan bir danışma kurulu var. Hocalarımız enstitüde dönem boyunca çeşitli seminerler düzenleyecekler. Enstitümüzün akademik takvimle doğrudan bir bağı yok hatta onu takip etmeyen kendi iç işleyişi içindeki konular olacak.”
“EĞİTİMCİLERİN EĞİTİLMESİNİ DE DERT EDİNİYORUZ”
Genç akademisyenlere çağrı yapan Yılmaz, yeni nesil ekoloji aktivizmi oluşturmak istediklerini belirterek şunlara yer verdi:
“Enstitünün genç akademisyenlere, ekoloji mücadelesiyle ilişki kurmak isteyen akademisyenlere özellikle bir çağrısı var. Üretecekleri araştırma projelerini, saha çalışmalarını daha dinamik bir şekilde gerçekleştirebileceklerini düşünüyoruz. Bu bakımdan tam olarak yeni bir nesil ekoloji aktivizmi üretmek, daha militan daha sahanın gerçeklerine hakim, ülkenin, coğrafyanın ekonomi politikasına hakim ekolojik aktivistler yetiştirmek istiyoruz. Marx’ın ‘Feuerbach Üzerine Tezler’inde belirttiği gibi eğitimcilerin eğitilmesini de dert ediniyoruz. Buradaki amaçlarımızdan bir tanesi de o olacak.”
“21 NİSAN’DA HERKESİ AÇILIŞIMIZA DAVET EDİYORUZ”
Sanatçı kolektifleriyle, sendikalarla, yöre dernekleriyle, kadın örgütleriyle çeşitli ekoloji atölyeleri yapmayı düşündüklerini kaydeden Yılmaz, Polen Ekoloji Kolektifi’nin faaliyetlerinin enstitü ile sınırlı olmayacağını dile getirdi. Yılmaz, son olarak şu çağrıda bulundu:
“Biz tüm toplumun üzerine çöken motivasyonsuzluk, bir şeylerin değişmeyeceğine dair inançsızlık karşısında esasında üretilerek bunların değiştirileceğini göstermek istiyoruz. Bugünkü attığımız enstitü adımı bu yönde bir adım. Her yaştan, her cinsten, her ulustan insanları kolektifimizde faaliyet yürütmeye çağırıyoruz. 21 Nisan’daki açılışımıza da herkesi davet ediyoruz.”
Devrim FINDIK/İSTANBUL